Centrul de Inovare Transfer Tehnologic Politehnica 2020 (CITT) din cadrul Universității Politehnica Timișoara este un centru suport, care funcționează ca structură internă a Universității Politehnica Timișoara, în subordinea Prorectorului pentru Cercetare științifică, inovare, și transfer tehnologic.

Transferul de tehnologie se referă la valorizarea rezultatelor cercetării cu introducerea acestora în circuitul economic, în scopul obținerii unor produse/ servicii noi sau îmbunătățite pentru piață sau pentru agentul economic. Ne referim aici la transferul de abilități, cunoștințe, metode de fabricație sau tehnologii ș.a.

CITT se organizează și funcționează în concordanță cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, Cartei Universității Politehnica Timișoara și hotărârilor Consiliului de Administrație și ale Senatului Universității Politehnica Timișoara. CITT nu are personalitate juridică, fiind reprezentat juridic de către Universitatea Politehnica Timișoara și își desfășoară activitatea conform regulamentului de funcționare propriu.

Misiunea CITT este reprezentată de stimularea generală a activității de colaborare între Centrele de Cercetare din cadrul Universității Politehnica Timișoara și mediul economic și industrial, prin susținerea și încurajarea transferului tehnologic, în scopul introducerii în circuitul economic a rezultatelor cercetării transformate în produse, procese și servicii noi sau îmbunătățite. Mai pe scurt, CITT intermediază parcurgerea etapelor suplimentare care separă cunoașterea din laborator de tehnologia industrială.

CITT are în competență implementarea strategiilor și politicilor Universității Politehnica Timișoara în domeniul educației, cercetării, dezvoltării și inovării din perspectiva transferului tehnologic, în concordanță cu dinamica strategiei naționale a Ministerului Educației Naționale.

Printre obiectivele principale ale centrului se numără: creșterea vizibilității activității de cercetare-inovare din cadrul Universității Politehnica Timișoara în plan regional, național și internațional; formarea și dezvoltarea resurselor umane implicate în realizarea proiectelor; inițierea, promovarea și consilierea colaborării inter- și multidisciplinare pentru realizarea proiectelor; modernizarea și eficientizarea bazei materiale necesare desfășurării cercetării științifice din universitate; orientarea cercetării Universității Politehnica Timișoara spre nevoile societății pe termen mediu și lung şi promovarea doctoratelor industrial, dar și realizarea unui management eficient al activității de cercetare – dezvoltare – inovare.

CITT a fost acreditat prin ordinul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării ca și centru de transfer tehnologic pentru domeniile: eco-nano tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, energie, mediu și schimbări climatice.

Activitatea Centrului poate fi urmărită atât pe site-ul propriu, cât și pe Facebook.